Lukutaito kaikille

Kirjailijan esittely

Auli Halenius
Auli Halenius. Kuva Anne-Mari Hietanen.

Tieni aapis-kirjailijaksi

Olen fil. maist. Auli Halenius ja äidinkieleen erikoistunut luokanopettaja sekä kasvatustieteen, psykologian ja sosiologian maisteri. Näitä aineita olen opettanut toimiessani käyttäytymistieteellisten aineiden lehtorina (Amk).

Vajaat 10 vuotta ennen eläkettä siirryin kielikylpyopettajaksi – kaksikielinen kun olen. Kielikylpydidaktiikka on haasteellista, oikeastaan ihan uusi tapa opettaa, vaikka olisi kokenutkin luokanopettaja. Kielikylvyssä ei ollut juurikaan saatavilla oppikirjoja ja opetusmenetelmät poikkesivat muusta peruskoulusta runsaan toiminnallisuutensa vuoksi. Kielikylvyssä oli niin hauskaa, että eläkkeelle jäämisen päivinä maistui opettaminen yhä makealta.

Opetustyö jatkui vapaaehtoisena maahanmuuttajien lukutaito-opettajana Luetaan yhdessä -verkostossa. Siinä työssä kohtasin aikuisia, jotka eivät useammankaan lukutaitokurssin jälkeen olleet vielä lukutaitoisia. Päätös kirjoittaa peruskoulun menetelmiä soveltava aapinen maahanmuuttajille kypsyi näiden kokemusten seurauksena. Lukutaito kaikille -kirjaan olen ladannut kaiken sen tiedon ja osaamisen ja ymmärryksen mikä edellä mainittujen vaiheiden jälkeen on henkiseksi pääomakseni kertynyt. Tavoitteena on ollut tukea opettajaa työssään ja myös oppijaa hänen työssään. Jotta kaikki voisivat oppia lukemaan ja kirjoittamaan.